Kameran hankintaan kannattaa panostaa ja unohtaa turha hätiköinti. Kamera on parhaimmillaan pitkäikäinen kumppani, joka tuo paljon iloa ja ammattilaisille myös palkan. Nykyaikana vain osa tarvitsee järjestelmäkameran, sillä laadukas puhelin toimii riittävän hyvänä tallentajana monissa tilanteissa. Se puolustaa paikkaansa monessa mielessä mutta toisaalta sillä on myös omat rajoitteensa toimintojen suhteen.
Puhelin vai järkkäri?
Ensimmäinen askel kameran ostajalle onkin pohtia kameran tarpeellisuutta ja käyttötapaa, tarvitaanko ammattilaismalli, joka vie usein enemmin tilaa ja on hankalampi kuljettaa vai riittääkö kuvaajalle hyvä älypuhelin erinomaisilla kameraominaisuuksilla? Kotikäyttöön riittää useimmiten monen kukkarolle sopiva digijärkkäri, jonka käyttö on helppoa. Ammattilaiskameroiden ja laitteiden hinnat ovat korkeita ja niitä varten kuvaamisen on oltava joko ammatti tai hyvin vakavasti otettava harrastus.
Digitaalisen järjestelmäkameran parhaat puolet
Järjestelmäkamera nimeen liittyi ennen paineita kameran käytön opettelemisesta, manuaaliset säädöt tuntuivat hankalilta ja käyttöopas jäi monelta lukematta. Ellei kamerasta saa suurinta osaa sen puolista esille, vaan tulee käytettyä vain helpointa automaattitoimintaa, kannattaa pohtia onko sen ostaminen kovin järkevää.
Digitaalisen järjestelmäkameran eli digijärkkärin parhaisiin puoliin kuuluukin sen helppous. Kameran toiminta on pitkälti automatisoitua eikä kuvaajan tarvitse hallita moniakaan manuaalisia säätöjä. Kameroiden hinnat ovat kyseisessä kameraluokassa tulleet nopeasti alas, sillä digijärkkäri on yleistynyt huvikamerana nopeasti. Reilusti alle tuhannella eurolla saa jo oivan pelin ja, jos kuvaa yhtään enemmin, on kyseinen väline sopiva monenlaiseen kuvaukseen.
Digijärkkärissä on monia hyviä puolia ja se mukautuu kuvaajan tarpeisiin. Kun kuvaajan lahjat kasvavat, kasvaa kamera tavallaan sen mukana. Kamerat ovat hyvälaatuisia, joten niiden pixelit riittävät erinomaisesti laadukkaisiin kuviin. Yhtenä vetonaulana on ehdottomasti kameran tapa etsiä parhaat kuvakulmat ja säätää monet toiminnot automaattisesti, kuvaajalle jää useimmiten statistin paikka kameran tehdessä suurimman työn.
Kameroiden välillä on eroja ja jokaiselle löytyy omansa, esim. vedenalaiseen kuvaukseen löytyy siihen soveltuva malli. Nykyisissä kameroissa on tietokoneen hyvien ohjelmien tavoin ajateltu kuvaajaa ja se opastaa pitkälti ruudulle ilmestyvien ohjeiden avulla mitä kannattaa tehdä, ohjekirjan tavaaminen jää siis vähemmälle.
Lisäominaisuudet
Puhelimen avulla kuvaaminen tuntuu monesta helpolta, sillä kuvat on helppo siirtää suoraan nettiyhteyden kautta pilvipalveluun tai ladata sosiaalisen median kanaville. Nykyisissä digikameroissa on monesti tarjolla wifi-yhteys, joten palvelu toimii kuten puhelimessakin, lataaminen ja nettiyhteyden käyttö on helppoa. Järjestelmäkameran kuvien laatu on parempi kuin puhelimen kuvien, joten käyttäjällä on mahdollisuus saada eri palveluihin erittäin laadukkaita kuvia, joita on mahdoton ottaa puhelimella.
Digijärkkäri toimii myös videokamerana ja sen avulla on mahdollista nauhoittaa korkeatasoista videokuvaa, joka on varmasti monelle mieleen esimerkiksi perhejuhlissa ja lomamatkoilla. Näidenkin otosten jakaminen eteenpäin onnistuu, jos kamera tukee wifi-ominaisuutta. Kameran mukana tuleva perusobjekti riittää erinomaisesti monenlaiseen kuvaukseen mutta kuvaajan taitojen kehittyessä monelle tulee tarpeelliseksi hankkia lisäobjekteja, joiden avulla on mahdollista ottaa laajakulmakuvia tai kuvata luontoa.
Kamera vaihtoehtojen kilpailuttaminen
Kameroiden hintatason tutkiminen ja eri ominaisuuksien vertailu käy helposti netissä. Asiaan on hyvä varata hieman aikaa ja tutkia eri sivustojen hintatasoa, vertaillen eri kameramerkkien ominaisuuksia. Joskus valokuvaajan tulee säästää pitkä penni ennen kameran ostamista, joskus taas henkilökohtainen kulutusluotto voi olla vastaus kamerakärpäsen puremaan. Jos unelmakamerasta uupuu pieni summa, voi pikavipinkin ottaminen olla kannattavaa.
Ennen ryntäämistä pankkiin tai muun rahoitusyhtiön luukulle kannattaa kartoittaa mitä kameralta halutaan ja kiinnittää huomiota juuri kyseisiin ominaisuuksiin. Alan lehdissä on viime hetken kuulumisia kameroista ja kuvaamisesta sekä tietoa markkinoille saapuneista uusista malleista, niistä kuluttaja saa hyvää infoa laitteista. Hyvä tapa tutustua kameroihin on myös kävellä lähimpään kameroihin ja elektroniikkaan erikoistuneeseen liikkeeseen ja kertoa myyjälle omat tarpeet. Sen myötä asiantuntija osaa suositella juuri oikeaa mallia ja merkkiä.
Kuvaajien välillä on makueroja, joku suosii aina tiettyä hyväksi havaittua merkkiä ja kokee sen omakseen kun taas toiselle joku muu merkki on ykkönen. Kameraa tulee ennen kaikkea käyttää, jolloin tottuu sen toimintoihin ja saa mahdollisuuden parantua valokuvaajana. Kodinnurkassa pölyttyvä kallis kamera on turha ostos, joten hankinnan yhteydessä on pohdittava millaiseen käyttöön se on tarkoitettu. Harvoin käytettynä riittää huokeampikin kamera.
Jokainen katsoo kuvaa omasta näkökulmastaan ja näkee siinä erilaisia asioita. Kuva on viestintä ja kerrontamuoto, jolla voidaan parhaimmillaan tuoda esiin tunnelmia ja asioita, joihin kirjoitettu teksti ei aina pysty.