Ennen kuvaamisen hoitivat ammattilaiskuvaajat, häissä, hautajaisissa, rippijuhlissa sekä merkkitilaisuuksissa. Virallisiin viestimiin käytettiin ‘oikeiden’ kuvaajien vedoksia, sillä ennen ei oikeastaan muita viestimiä tunnettukaan. Laadukkaiden kameroiden ja muiden tarvittavien laitteiden hankkiminen oli kallista, joten kuka tahansa ei niitä huvikseen hankkinut. Oli edullisempaa tilata maksullinen ammattilaiskuvaaja juhliin kuin ostaa itse laitteet.
Miten kuvaajaksi tullaan?
Instagram ja uuden ajan tuulet ovat muuttaneet kaiken, nykyisin on hyväksyttyä kokeilla omia siipiä ilman koulutusta monella alalla, joista yksi on valokuvaus. Ilman vuosien opiskeluakin voi päätyä hyväksi kuvaajaksi mutta se vaatii toki valtavaa henkilökohtaista panosta ja innostusta. Hyvin harva on synnynnäinen virtuoosi kuvauksen suhteen, ja hyvä kuva koostuu lukuisista osatekijöistä, jotka voi oppia vain harjoittelemalla ja kokeilemalla.
Kuvakulmat, värit, valotus, taustat ja itse laitteiden käyttö vaativat opettelua. Kuva on monen asian summa ja monesti palkitut kuvat vaativat oikeassa paikassa olemista juuri oikeaan aikaan. Juuri näissä hetkissä kuvaajan taidot tulevat esiin. Paineen alla tiukassa tilanteessa on toimittava nopeasti mutta oikein, ja parhaimmillaan tuloksena on vuoden paras kuva.
Voiko kuvaamalla tienata rahaa?
Ammattina kuvaaminen on hankala ja vaatii pitkäjänteisyyttä. Suurin osa ammattikuvaajista on keskittynyt tiettyyn aiheeseen kuten eläinkuvaus, poliittiset tapahtumat, kriisialueet tai luontokuvaus. Jokainen aihealue on omanlainen ja vaatii kuvaajalta paljon, eläinkuvaajat joutuvat viettämään usein pitkiä aikoja tutkiessaan maastoa ja eläimen liikkeitä, hyvän kuvan tallentamiseen tarvitaan myös riittävä oppimäärä biologiaa. Kriisialueiden kuvaaminen vie kuvaajat maailman polttopisteisiin, joissa ollaan usein hyvinkin riskialttiilla alueella ja siellä työskenteleviltä vaaditaan myös korkeaa henkistä kapasiteettia.
Valokuvaajan tulee saada omat työt tunnetuiksi ja parhaiten se onnistuu esimerkiksi alussa oman sosiaalisen mediakanavan kautta. Osa harrastekuvaajista on tehnyt kuvaamisesta itselleen ammatin Instagram-tilin noustua suosioon. Nomadielämää viettävät ihmiset ovat nykyisin onnekkaassa asemassa, sillä usein vaihtuvat kohteet tuovat Instagram-tilin kautta muiden ulottuville paikkoja ja tilanteita, joihin ei itse ole ehkä mahdollisuus matkustaa. Kuvaamisella voi tienata rahaa ja parhaimmillaan harrastuksesta muodostuu työ.
Lehtikuvaaminen
Harrastelijakuvaajan kannattaa ottaa osaa ainakin kurssille, ellei ole mahdollisuutta opiskella alaa enemmin. Lehtikuvaamisen saralla järjestetään lyhyitä kursseja ja alalla on myös mahdollista saada lisäkoulutusta, laitteet ja kuvaus muuttuu jatkuvasti ajan hampaissa, joten alalle valmistuneet kuvaajatkin tarvitsevat ajoittain täydennyskoulutusta.
Lehtikuvaaminen on ala erikseen ja se on usein ammattilaiskuvaajien alaa, johon tarvitaan tietoa ja taitoa. Lehtikuva muodostuu useista eri asioista, joissa on otettava huomioon jutun tyyli, lehden lukijakunta, henkilö tai tila, jotka kuvataan sekä siihen vaikuttavat eri asiat. Lehtikuvien on onnistuttava, sillä jutuilla on aikataulunsa ja niihin tarvitaan vaadittuja kuvia. Valokuvauskurssien hinnat ovat usein kohtuullisia ja jos on aikeissa tienata kuvaamalla, kurssin hinta on varmasti sen väärti.
Työ ja harrastus
Valokuvaus työnä kuuluu alaan, johon vaaditaan intohimoa ja tietynlaista silmää. Maailman parhaimpien kuvaajien kuvaustyyli tulee esiin omintakeisena otoksista, vaikka kuvissa ei ole kuvaajan nimmaria, voi sen melkein aistia kuvia katsellessa. Kuvaajan tulee nähdä kuvanjälki jo silloin kun sormi pysähtyy laukaisimella.
Harrastemaiseen kuvaukseen riittää toki laadukas älypuhelin mutta ammattilainen tarvitsee laadukkaan kaluston, jonka avulla on mahdollista kuvata erilaisissa valoissa, päivän kaikkina aikoina ja myös haastavissa tilanteissa, joita Suomen luonto ajoittain asettelee valokuvaajan polulle.
Valokuvaukseen hurahtaneen kannattaa pohtia mitä hän kuvaukseltaan hakee, todellista ammattia vai osittain harrastemaista some-julkisuutta kuvaajana. Nämä kaksi lajia poikkeavat toisistaan ja niillä on erilaiset päämäärät. Instagramin kautta moni on päässyt kuvaajana maineeseen mutta vain muutama tuhansista todella kuuluisaksi, pitkällinen opiskelu ja harjoittelu ammattikuvauksen parissa taas saattaa tuoda lopulta itselleen ammatin mutta sekin vaatii jatkuvaa työtä ja harjoittelua.