Kuvien ja videoiden editointi tuntuu työltä, johon on perehdyttävä kunnolla ennen kuin sen uskaltaa aloittaa. Moni jättääkin sen tekemättä koska pelkää, ettei osaa. Totuus on, että nykyiset helpot ja ohjaavat ohjelmat sopivat kenelle tahansa ja jokainen osaa tehdä kuviinsa ainakin pieniä tarpeellisia parannuksia.
Onko muokkaaminen tähtitiedettä?
Muokkaamiseen eli kuvien editoimiseen ei mene kauan aikaa kun on löytänyt itselleen sopivan ohjelman. Jokaisessa tehtävässä ihminen oppii kokeilemalla ja tekemällä – näin on myös editoimisen kanssa. Kun on aikansa editoinut muutamien helpoimpien jippojen avulla, uskaltautuu kokeilemaan hieman vaativampiakin ominaisuuksia ja saa kuvilleen aina paremman ulkoasun. Kukapa ei haluaisi albumiinsa tarkkoja ja hyviä kuvia.
Editointiohjelmia on tarjolla laidasta laitaan, ilmaisia ja maksullisia. Ensi kertaa editoimista kokeilevan on hyvä kokeilla netistä löytyvää ilmaista palvelua, jonka kautta saa tuntumaa työskentelyyn kuvien parissa. Monissa ilmaisohjelmissa on erilaisia paketteja ja taitojen kehittyessä on mahdollista ostaa lisäpalveluita, joiden avulla kuvista ja videoista saadaan yhä korkeampilaatuisia. Muokkaamiseen ei tarvita koulutodistusta, sillä perustaitojen hankkiminen vaatii vain hieman aikaa ja vaivaa, ja lopputuloksena hienoja otoksia paranneltuina versioina.
Muokattu kuva vai aito kuva?
Blogeja ja julkaisuja netissä seuraava on taatusti kohdannut ilmiön, jossa kuvien julkaisijaa syytetään kuvien liiallisesti retusoinnista. Tämä on saanut aikaan sen, että osa pelkää kuvien editoimista, jonka ajatellaan muuttavan liikaa kuvakohdetta ja kuvan luonnetta.
On kuitenkin hyvä muistaa, että kuvien editointi on osa ammattikuvaajienkin arkea – aito kuva ei ole sama kuin kuva ilman editointia. Kuvauksen päätarkoitus on saada hankittua hyvälaatuisia kuvia eikä editointi ole sama asia kuin kuvauksen kohteen hoikentaminen ja finnien poistaminen kuvasta. Kuvaaja katsoo kuvaansa työnäytteenä, jossa on mahdollisesti ongelmakohtia varjoissa, rajauksessa ja väreissä. Näitä asioita parantamalla saadaan kuva, jossa tulee esiin juuri se, mitä kuvalta halutaan. Kuvilta vaaditaan nykyisin enemmin kuin ennen.
Nettiin ladatut kuvat ovat monesti hyvälaatuisia eikä moni kehtaa enää julkaista suttuisia otoksia. Instagram -palvelu on yleisesti käytössä oleva palvelu, johon kuka tahansa voi osallistua. Sen taso on monien kohdalla korkea ja tämä nostaa kynnystä kuvien julkaisuun, mikä tahansa otos ei enää kelpaakaan jaettavaksi. Hieman pieleen mennyttä kuvaa ei kannata kuitenkaan heti poistaa vaan ensin on hyvä kokeilla mitä kuvankäsittelyllä saadaan aikaan.
Kuvaa editoitaessa on oltava selvä suunnitelma siitä, mitä kuvalta halutaan. Jos se halutaan pitää mahdollisimman luonnontilassa, on hyvä keskittyä juurikin kuvan teknisiin ominaisuuksiin. Itse kuvakohteen muokkaus onkin sitten harrastus erikseen, joka tulee kyseeseen ehkä työhaastatteluun valittua kuvaa muokatessa tai esimerkiksi mallikuvauksien kohdalla. Työhaastatteluun tai mihin tahansa muokattua kuvaa tulee kuitenkin retusoida tietyissä rajoissa. On ikävää ja kiusallista, jos työhaastatteluun saapuu aivan erinäköinen henkilö, kuin kuva hakemuksessa on antanut ymmärtää.
Editoimisen alkeet
Mistä editoiminen kannattaa aloittaa, on varmasti monen mielessä kuvia katsellessa. Monissa editointiohjelmissa on automaattinen muokkaus mahdollisuus, jonka avulla ohjelma editoi kuvan automaattisesti korostaen värejä ja valoisuutta sekä tarkkuuspiirtoa.
Alussa automaattimuokkaus on erinomainen apu, sillä se auttaa ymmärtämään monessa mielessä editoinnin idean, miksi muokkaan kuvaani? Kun silmä kuviin kehittyy, kannattaa rohkaistua kokeilemaan säätöä itse. Kokeilemalla näkee mitä valoisuuden tai tarkkuuden lisääminen tekee kuvalle.
1. Rajaus
Kuvan rajaaminen on ehkä parasta mitä kuville voi tehdä. Yksi yleisimpiä virheitä aloittelevien kuvaajien parissa on kuvien ottaminen liian kaukaa. Kuvaa otettaessa moni asia taustalla näyttää sattuvan kuvaan hienosti, joten kuvakulmaa tulee laajennettua liikaa. Itse kuvassa kohde onkin pieni eikä taustalle halutut elementit tulekaan esille toivotulla tavalla.
Tiettyjen asioiden vangitseminen kuvaan on melko mahdotonta. Henkilöstä tai rakennuksesta otettu kuva saattaa muuttua todella paljon paremmaksi, kun ympäriltä rajataan turhat pois ja kuva keskittyy olennaiseen. Tietyissä tilanteissa kuvauskohteen saaminen kuvaan voi olla hankalaa ja editoimalla saadaan rajauksen avulla juuri haluttu tulos.
2. Kontrasti
Valon säätäminen on hankalaa, erityisesti luonnossa jossa varjot ja aurinko saattavat tehdä tepposet hyvällekin kuvaajalle. Kontrastin säätäminen auttaa monesti ja sen avulla kuvasta saadaan selkeä. Kuvattava kohde tulee erilailla esille ja kuvaan saadaan esimerkiksi sille haluttua kirkkautta.
3. Kuvasta kortti tai kollaasi
Kuvista on helppo rakentaa sopivia synttärionnitteluja tai kortteja. Editointiohjelmien avulla niihin saa lisättyä tekstiä ja niitä voi sommitella valmiiksi olevien kollaasiratkaisujen avulla vierekkäin. Kyseinen digitaalinen tervehdys lähtee helposti matkaan sähköpostin avulla.
4. Värit
Värien säätö on helppo editointikikka, jonka tarkoitus on terävöittää esimerkiksi luontokuvan värejä. Tämän ominaisuuden kohdalla ei kannata kuitenkaan liioitella, ellei halua tarkoituksellisesti överiä kuvaa, luonnolliset mutta hieman kyllästetyt värit saavat kuitenkin kuvan helposti hehkumaan.
Miten valita itselleen sopiva kuvankäsittelyohjelma?
Kuvankäsittelyohjelman valinnan kohdalla ollaan todellisessa viidakossa, sillä tarjontaa on paljon. Ohjelmat voidaan jakaa maksullisiin ja maksuttomiin mutta myös eritasoisiin. Ammattikäyttöön tarkoitetut ohjelmat ovat maksullisia ja ne tarvitsevat tuekseen myös useimmiten hyvän tietokoneen.
Kaikilla koneilla vaativien ohjelmien pyörittäminen ei onnistu. Niiden ominaisuudet ovat useimmiten huipputasoa ja kuvien lisäksi ne käsittelevät hyvin monipuolisesti myös videokuvaa. Tavalliseen kotikäyttöön riittää kuitenkin kevyempi versio, jonka avulla kuvista saadaan asteen parempia. Osa ohjelmista on verkkopohjaisia ja käsittely tapahtuu verkossa kun taas osa on tietokonepohjaisia, jolloin kuvaa käsitellään omalla koneella.
Käytön ja vaatimusten mukaan jokainen kuvaaja kuitenkin löytää itselleen sopivan version ennemmin tai myöhemmin. Osa kokeneemmista kuvaajista käyttää samanaikaisesti useampaa ohjelmaa, jolloin kuvanmuokkaukseen saadaan eri ohjelmien parhaat puolet käyttöön.