Ammattina valokuvaus

Valokuvauksen ammattilaiset ovat kameratekniikan, valon ja varjon, mittasuhteiden, etäisyyksien ja kuvattavien ohjaamisen ammattilaisia. Kuvaajat toimivat usein freelancerina, joten myös käsitystä asiakashankinnasta ja markkinoinnista tulee tarpeeseen, kun omaa osaamista lähtee myymään asiakkaille. Tässä artikkelissa tulen kertomaan hieman valokuvaajan ammatista ja sen vaatimuksista.

Miten valokuvaajaksi opiskellaan?

Valokuvaus on työtä, jossa yhdistää luovuus ja tekninen osaaminen. Moni maailman kuuluisimmista valokuvaajista on itseoppinut, sillä sekä luovuus että tekninen osaaminen on mahdollista ottaa haltuun itse opiskellen ja kokemuksen kautta. Kouluja ja erilaisia kursseja kuitenkin löytyy myös, ja esimerkiksi valokuvauskoulutusta voisi suositella peruskoulun jälkeen, mikäli kuvaus kiinnostaa. Toisaalta jos valokuvaus on jo hallinnassa, voi sen rinnalle opiskella esimerkiksi graafista suunnittelua ja kuvanmuokkausta, jolloin taidot yhdistyvät. Myös journalismi on suosittu ala valokuvaajien keskuudessa. Laadukkaaseen kameraan kannattaa panostaa. Kameroita myy esimerkiksi asiantunteva veikon kone.

Mitä ammattikuvaaja tekee kuvaamisen lisäksi?

Ennen kuvaamista valokuvaajan on suunniteltava kuvausten kulku, valmisteltava kuvauspaikka ja huolehdittava että mukana on tarvittava laitteisto akut ladattuina ja valmiina käyttöön. Kuvausten jälkeen alkaa jälkikäsittely, jossa kuvat siirretään tietokoneella ja niihin tehdään tarvittavia ja asiakkaan kanssa ennalta sovittuja muutoksia. Retusointi voi tarkoittaa muun muassa kirkkauden lisäämistä ja roskien poistamista kuvasta. 

Mitä taitoja ammattikuvaajalta vaaditaan?

Luovuuden ja teknisen osaamisen lisäksi ammattkuvaajalla tulee olla kyky kuunnella asiakas ja tulkita hänen toiveitaan. Asiakkaat harvoin ovat itse visuaalisen kuvan ammattilaisia, joten heidän toiveensa eivät välttämättä ole realistisia ja toteutettavissa. Kuvaajan tulee siis toimia tulkkina asiakkaan toiveiden ja todellisuuden kanssa. Kuvaaja voi myös erikoistua tietyn teeman kuvaajaksi, esimerkiksi monipuolisten mainoskuvien ottajaksi veikon kone verkkokauppaan. Erikoistumalla voi kiteyttää oman osaamisen ja saada hyviä asiakkaita.