Asiakashankintaa ammattikuvaajana

Oletko päättänyt ryhtyä valokuvaajayrittäjäksi? Onnittelut hienosta valinnasta! Olet astunut rohkeasti uutta haastetta päin. Yrittäjyys tuo mukanaan sekä vastuuta että vapautta. Olet samaan aikaan vastuussa omista töistäsi, asiakashankinnastasi, markkinoinnistasi ja kirjanpidostasi. Toisaalta olet vapaa tekemään kaikki päätökset, jotka koskevat työtehtäväviäsi ja työaikojasi.

Potentiaalisia asiakkaita on kaikkialla, sillä jokaisella on elämässään hetkiä, jolloin tarvitaan ammattikuvaajan apua. Erilaiset juhlat ja elämän merkkipaalut, esimerkiksi häät, valmistujaiset, rippijuhlat ja kastajaiset ovat tilaisuuksia, joissa ammattikuvaajaa tarvitaan. Lisäksi laadukkaita kuvia tarvitaan työhakemuksissa, mallikansioita koottaesa ja myyntikuvia ottaessa. 

Uutena yrittäjän joudut usein hankkimaan omat asiakkaasi. Joskus asiakkaat löytävät luoksesi kuin taian houkuttelemana ja joskus asiakashankintaa joutuu tekemään hampaat irvessä. Jotta alkutaipaleesi yrittäjänä ei olisi niin kivinen, kannattaa asiakashankintaan suhtautua pitkäkestoisena prosessina. Aloita tutuista kontakteista: kavereista, perheestä, työkavereista ja sukulaisista. Laita sana kiirimään sosiaalisessa mediassa ja järjestä arvonta, jossa voittaa valokuvaussession kanssasi. Puskaradio ja hyvät kokemukset kiirivät nopeasti ihmiseltä ihmiselle ja on tehokkain ja edullisin keino saada asiakkaita.

Voit myös tarjota työkeikkoja erilaisille potentiaalisille yritysasiakkaille. Etsi käsiisi vaikka jokin hotelli helsingin keskustassa, jonka nettisivuilla ei ole laadukkaita kuvia tai ne ovat vanhentuneita, ja ehdota yhteistyötä. Yhteistyö sisältää kuvat vaikkapa alennettuun hintaan ja sinulle käyttöoikeudet kuviin. Tällä tavalla saat kontaktin hotelliketjuun tai hotellialan yrittäjään ja sana laadukkaista kuvista leviää.

On siis monia tapoja hankkia uusia asiakkaita ammattivalokuvaajana ja tässä esittelin vain osan niistä. Laadukas työ on kuitenkin kaikista tärkein asiakashankinnan valttikortti: jos tuotteesi ja palvelusi on kunnossa, asiakkaat kyllä löytävät luoksesi. Suosittelen tutustumaan nettisivuihimme lisää, mikäli tarvitset vinkkejä ja neuvoja valokuvaukseen!