Hyvinoinnin ja oman kehon toimintojen mittaaminen on noussut yhdeksi 2020-luvun megatrendiksi. Älykello, aktiivisuusranneke tai -sormus näkyykin monella aikaansa seuraavalla suomalaisella katukuvassa ikään ja kuntoon katsomatta. Terveyttä ja hyvinvointia mittaavat rannekkeet keräävät dataa erilaisista kehomme toiminnoista, kokoavat niistä tilastoja ja kehottavat niiden perusteella tekemään tarvittavia muutoksia päivittäisiin tapoihimme. Mitä hyötyjä sitten on sillä, että antaa älylaitteen mitata jokaista kehon toimintoa?

Moni hyvinvointia seuraavan laitteen hankkinut kertoo, että mittari kasvattaa treenimotivaatiota. Laite säästää paljolta työltä, sillä se tallentaa tiedot kaikesta liikkumisesta automaattisesti. Statistiikan seuraaminen on todella motivoivaa, ja tovin aikaa kertynyt data antaa tärkeää tietoa liikunnan määrästä, laadusta ja kestosta. Mittarointi myös innostaa kilpailemaan itseään vastaan: menisikö tänään 5 minuuttia pidemmän lenkin kuin viime kerralla?
Hyviä terveisin huonosti nukkuville yökukkujille: älykello tai aktiivisuusranneke tai -sormus mittaa myös unen laatua ja kestoa. Jos haluat lähestyä uniongelmaasi datalähtöisesti, kannattaa hankkia laite, joka mittaa öisin untasi. Kun olet tutustunut unitapoihisi vaikkapa kuukauden verran, voit tehdä muutoksia tapoihisi ja katsoa, vaikuttavatko ne unen kestoon tai laatuun. Kokeile vaikkapa jättää kännykkä toiseen huoneeseen yön ajaksi, lukea kirjaa illalla ja käydä lämpimässä suihkussa ennen nukahtamista ja katso, miten unesi muuttuu.


Stressaajatkin voivat huokaista helpotuksesta: älykello tai aktiivisuusranneke tai -sormus auttaa hillitsemään stressiä. Laite mittaa stressin merkkejä ja sykettä ja ne voi asettaa ilmoittamaan, jos syke nousee taivaisiin silloin, kun se ei ole tavoitteena. Data myös kertoo, milloin sykkeet nousevat korkeimmalle, eli millaisina hetkinä stressitasot nousevat useimmiten. Tällä tavalla voit tarkastella, miten pystyisit vähentämään stressiä.