Kuvien parhaat puolet esiin editoimalla

Upeastakin otoksesta saa vielä näyttävämmän oikeilla työkaluilla. Olen listannut alle muutaman vinkin, joita noudattamalla aloittelijakin saa tuoreet kuvat käsiteltyä ilman sitoutumista kalliiseen editointiohjelmaan. Nämä hienosäädöt onnistuvat myös ilmaisohjelmilla! Mikä voisikaan olla parempaa kuin siirtää onnistuneet kuvat koneelle, iskeä bluetooth kuulokkeet päähän, laittaa rauhallista musiikkia soimaan ja ryhtyä työhön, jolla kuvat todella pääsevät oikeuksiinsa.

Suorista ja rajaa kuva

Ehkä olet kiinnittänyt jo kuvauksen hetkellä huomiota horisontaalisessa suunnassa kulkevaan horisonttiin, mutta välillä esimerkiksi spontaanisti kuvatessa tätä mahdollisuutta ei ole ollut. Suorista kuvasi niin, että horisontti kulkee suorassa vaakalinjassa. Rajaamalla voit vaikuttaa pieniin rakenteellisiin yksityiskohtiin. Kuvan reunaan on saattanut jäädä häiritsevä elementti, joka poistuu rajaamalla. Tällä keinolla voit myös vaikuttaa kohteen sijaintiin kuvassa. Alunperin keskellä seissyt kohde voidaan pelkällä rajauksella siirtää vaikkapa vasempaan reunaan, mikä muuttaa kuvan sommittelun täysin uudenlaiseksi.

Värit ja valot

Valotusta säätämällä kuvasta tulee juuri niin kirkas tai pimeä kuin haluat. Kontrastilla taas tarkoitetaan eroa kuvan tummien ja vaaleiden sävyjen välillä. Kun kontrasti on korkealla, ovat kaikki kuvan sävyt väristä riippumatta joko erittäin tummia tai vaaleita. Kun taas kontrasti on matalimmillaan, eivät mitkään yksityiskohdat erityisemmin erotu. Yleensä paras tulos tulee pitäytymällä suunnilleen kontrastin keskivaiheilla, mutta sillä voi leikitellä. Valkotasapainoa säätämällä vaikutetaan kuvan väreihin. Sillä saa muutettua kuvan kokonaissävyä toivotunlaiseksi, minkä jälkeen kuvan värejä voi hienosäätää kylläisyyttä muuttamalla. Tällöin neutraalien värisävyjen intensiteetti lisääntyy ja kirkkaiden värien intensiteetti säilyy. Näin kuvasta tulee kaiken kaikkiaan kirkkaampi, mikä on helppo keino lisätä sen dramaattisuutta ja eloisuutta.