Puutarha ja valokuvaus – kuin luodut toisilleen

Luonto on ympärillämme oleva ehtymätön kuvauskohde, joka tarjoaa loputtomasti erilaisia kuvauskohteita, kun vain osaamme hyödyntää sitä. Luonto on jatkuvassa muutoksessa eikä päivääkään samanlainen. Valaistus vaihtuu auringon liikkeiden mukaan itsestään ja muokkaa jatkuvasti kuvausolosuhteita. Tämä tarjoaa haastetta niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin kuvaajalle. Luonnon monimuotoisuus yllättää meidät joka päivä, joten mikä olisikaan parempaa kuin tarttua kameraan ja lähteä omaan puutarhaan tutkimaan sen potentiaalia kuvauslokaationa.

Puutarhaa voi tarkastella lukemattomista eri kuvakulmista. Voit laskeutua muurahaisen perspektiiviin ruohonjuuritasolle ja kuvata makrolinssillä erilaisia terälehtiä ja ötököiden elämää. Erityisen kiehtovaa on, kun saa ikuistettua pörröisen kimalaisen ahkeroimassa kukan kimpussa. Toinen vaihtoehto on virittää drone ja katsoa puutarhaa linnun perspektiivistä. Ilmakuvista voi kehittää vaikkapa canvas-tauluja ja antaa niitä lahjaksi.

Puutarhan hoito on oma kuvauskohteensa. Jos et itse ole taitava viherpeukalo, voit ikuistaa läheisesi intohimonsa parissa hoitamassa puutarhaansa. Puutarhan hoidossa on monia eri vaiheita, joista voit tehdä vaikkapa kuvasarjan vuodenaikojen vaihtelun mukaan. Erilaiset työkalut, kuten fiskars puutarhasakset ovat myös hyvä kuvauskohde: voit asetella niistä kompositioita ja kuvata niitä erilaisissa valaistuksissa.

Myös talvinen puutarha on monipuolinen kuvauskohde. Vaikka ihmisen käden jälki ei enää näykään lumen alta kasvien mennessä talvilepoon, on luonto silti elävä ja moninainen. Lumi antaa mahdollisuuden tarkastella eläimien jälkeensä jättämiä merkkejä ja niiden elämää. Jänisten jäljet keväthangilla ovat upea näky, ja päästäisen kolo kukkapenkin juurella on aina ilahduttava löytö. Talvisista puutarhakuvista saa myös helposti jouluisia lisäämällä taustalle jouluvalot tai pyörittelemällä vaikkapa lumiukon yhdessä perheen pienimpien kanssa. Jouluisista kuvista voi painattaa persoonallisia joulukortteja, joita voi lähettää suvulle ja ystäville.