RUOKAKUVIEN ABC

Moni aloitteleva kuvaaja miettii, miten ruokakuvista saisi houkuttelevia. Annokset näyttävät usein luonnossa herkullisilta mutta kuvissa tuntuu, että jotakin jää uupumaan. Toisaalta kuten olemme Instagramissa huomanneet, ruoka-annosten kuvaaminen on suosittua ja moni aloiteleva somekuvaajakin oppii ruokakuvauksen salat nopeasti. Sen jälkeen erilaisten brunssi-, jälkiruoka- ja juhlakattausten kuvaaminen sujuu nopeasti ja vaivattomasti ja saat laadukkaita kuvia laadukkaista annoksista. Tässä postauksessa jaamme vinkkejä hyvien ruokakuvien ottamiseen.

Tärkeintä ruuan kuvaamisessa on suunnittelu. Mitä rajataan pois, mitä kuvaan pitäisi tuoda lisää? Kuvan sommittelu, rajaaminen, värisuunnittelu ja muut ennen kuvan ottamista tapahtuvat suunnitteluvaiheen toimet ovat erittäin tärkeitä lopputuloksen kannalta. Aseta annos keskelle kuvaa, lisää muutama tarkkaan harkittu elementti, esimerkiksi servetti, haarukka ja leivänpala, jotta kuvassa on tyhjää tilaa, joka hengittää. 

Kuvan ja annoksen stailaaminen on yksi osa hyvän ruokakuvan ottamista. Värioppia voi käyttää hyväksi ja kokeilla rohkeasti vastavärejä. Toisaalta myös kokonaan puhtaanvalkoinen tai luonnonvalkoinen kokonaisuus miellyttää silmää ja tuo annoksen upeasti esille. Kokeile myös tummaa taustaa, se tekee annoksesta ylellisen. Stailata voi myös miettimällä, millaiset tarjoiluastiat tai lautaset sopisivat annokseen. Trendikkään juustotarjottimen alle sopii puinen leikkuulauta ja saksalaisen makkarakorin viereen tietenkin näyttävä olutlasi täynnä kuohuvaa vehnäolutta.

Ruokakuvia ottaessa on hyvä pohtia, tarvitaanko kuvassa välttämättä salamaa tai zoomausta. Salama harvoin imartelee ruokakuvia, ellei tarkoituksena ole ottaa nimenomaan taiteellisia ruokakuvia, jolloin herkullisuus ei ole ensimmäinen vaatimus kuvalle. Zoomaus tekee kuvista rakeisia, joten parempi on ottaa kuva ensin ja rajata se vasta sitten. Liiku kameran kanssa rohkeasti kohteen ympärillä, jotta parhaat kuvakulmat tulevat esiin.