Taideteosten kuvaaminen

Monet valokuvaajat kuvaavat luontoa, ihmisiä, eläimiä ja muita kohteita kuten rakennuksia ja nähtävyyksiä. Myös taiteen kuvaaminen on melko yleistä mutta sen kuvaamiseen liittyy myös monia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon. Taidetta on kuitenkin monessa paikassa, joten sen kuvaamiselta ei voi aina välttyä. Taiteen kuvaamiseen liittyviä asioita kannattaa miettiä varsinki ennen kuin julkaisee kuvia johonkin sosiaaliseen mediaan. Taideteokset ovat yleisesti tekijänoikeuksien suojaamia, ja sitä eivät kaikki ota huomioon kuvatessaan taidetta. Kerromme tässä artikkelissa muutaman vinkin, minkä avulla voit turvallisesti kuvata teoksia haluamissasi kohteissa. 

Yleisesti taideteoksia suojataan tekijänoikeudella. Tälle löytyy kuitenkin poikkeuksia, joita voi hyödyntää kun haluaa kuvata taidetta. Jos teos on pysyvästi sijoitettu johonkin julkiseen paikkaan, on sen kuvaaminen sallittua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että taide olisis vapaasti jaettavissa varsinkaan rahallisessa tarkoituksessa. Tämän takia, jos kuvaa halutaan käyttää vaikka markkinointitarkoituksessa vaaditaan siihen yleensä lupa. Opetustarkoitukseen taiteen valokuvien käyttäminen on sallittua ja se voi olla myös näkyvillä oppikirjassa mutta silloin tekijällä voi olla oikeus saada korvausta teoksesta.

Omaan käyttöön kuvien ottaminen on monessa tapauksessa sallittua, jos sitä ei ole erikseen sanottu vaikka museossa. Näissä kohteissa yleisesti voidaan rajoittaa valokuvaamista, jo taiteen sensitiivisyyden takia. Kuvien ottaminen omaan käyttöön vaatii samoin hieman selvittämistä vaikka se yleensä onkin sallittua.

Taiteen valokuvaaminen onnistuu kuitenkin hyvin Suomen monissa suuremmissa kaupungeissa, joissa on taidemuseoita ja paljon taidetta näkyvillä julkisilla paikoilla. Jos olet kiinnostunut taiteen kuvaamisesta, hotelli Helsingissä voi olla hyvä vaihtoehto varata ja lähteä viikonlopuksi kuvaamaan pääkaupungin kohteita. Helsingissä riittää myös paljon arkkitehtuurin kohteita, joita on miellyttävä kuvata arkistoihin ja tutustua moniin muihinkin kuuluisiin nähtävyyksiin. Jos taiteen kuvaus kiinnostaa, niin voit aloittaa sen kuvaamisen Helsingistä.