Valitse oikeat asetukset kameralle

Valokuvaaminen onnistuu nykypäivänä todella helposti automaattisilla kameroilla ja älypuhelimilla, joissa on kaikki mahdollinen mietitty jo valmiiksi. Miksi sitten hankkia järjestelmäkamera, jossa tarvitsee säätää asetuksia. No todella näyttävien valokuvien ottaminen onnistuu kun valokuvaaja säätää kameraansa manuaalisesti juuri haluamansa aiheen mukaan. Tässä vaikuttaa se mitä kuvalla tavoitellaan. Kuvan tavoitteen vangitseminen vaatii asetusten säätämistä ja sitä on vaikea vielä saavuttaa automatiikan avulla. Kerron tässä muutamia perusasioita kameran asetuksista ja niiden ominaisuuksista.

Valokuvauksessa on muutamia perusarvoja, jotka tulee ymmärtää enne valokuvaamista. ISO arvo, aukko ja valotusaika ovat asiat, joiden ymmärtäminen on tärkeää ja hallitsemalla ne voi ottaa heti parempia kuvia. ISO arvo kertoo sen, miten herkkä kameran kenno tai filmi on valolle. Mitä matalampi arvo on sitä vähemmän herkkä kenno tai filmi on valolle. Pienempi herkkyys tekee myös kuvasta vähemmän rakeisemman. Aukko kertoo sen, miten paljon valoa pääsee kennolle. Aukko sijaitsee objektiivissa ja sen kokoa voi säädellä kameran asetuksista. Pienen aukon avulla kameralle päästetään vähän valoa mutta tässä kannattaa huomioida, että kamerassa iso aukko merkitään pienellä numerolla ja pieni aukko isolla numerolla. Valotusaika on kertoo sen ajan, minkä ajan valo pääsee kameralle. Valotusaika kerrotaan sekunneissa mutta luvut ovat alle sekunnin aikoja, joten ne kerrotaan murtolukuina.

Näitä asetuksia säätämällä voidaan määrittää jokaiselle kuvaushetkellä täydelliset asetukset. Erilaisiin kohteisiin käytetään erilaisia asetuksia. Esimerkiksi muotokuviin käytetään suurta aukkoa, jotta voidaan erotella kohde hyvin taustasta. Riippuen valon määrästä mitä kameralla näkyy on hyvä säätä ISO arvoa. ISO arvo toimii kuin valon himmennin, jolla voidaan ehkäistä liian kirkas kuva.

Tarvitset myös valokuvaamiseen kunnon laitteet. Superkuva verkkokaupasta löydät tarvittavat välineet ja objektiivit kameralle sekä hyvän kameran.